Naprapatia

Naprapatia

Naprapaatti on Valviran rekisteröimä nimikesuojattu manuaalisen lääketieteen ammattilainen. Koulutus on 4-vuotinen ammattikorkeakoulututkinto ja koulutuksessa pureudutaan hyvin syvälle tuki- ja liikuntaelimistöön. Koulutus perustuu alan tuoreimpaan tutkimustietoon. Toimimme osana lääketieteen erikoisalojen ja kuntoutuksen yhteistyöverkostoa.

Ihmiset kysyvät usein "oletteko niitä niksauttelijoita?". Manipulaatio onkin monesti ainoa asia, mitä naprapatiasta tiedetään. Onneksi osaamme myös paljon muuta. Alallamme korostuu kliinisen tutkimisen osaaminen. Usein jo asiakkaan haastattelu antaa hyvän käsityksen oireiden mahdollisesta syystä. Haastattelun jälkeen diagnoosia pyritään lähestymään kliinisin testein. Käytössämme on laaja patteristo ortopedisiä ja neurologisia testejä. Diagnosointi vaatii hyvää ymmärrystä tuki- ja liikuntaelimistöstä. Vasta huolellisen tutkimisen jälkeen voidaan aloittaa tarkoituksenmukainen hoito.

Naprapaatin hoito on oireenmukaista ja hoidon sisältö voi vaihdella hyvin paljon asiakkaiden välillä. Oikeisiin asiakastapauksiin perustuen päivän sisältö voi näyttää vaikka tältä:

1. Päivän ensimmäinen asiakas kärsii jalkaterän kivusta joka johtuu hermopinteestä jalkaterän luiden välissä, jolloin selvitetään mahdollisia syitä oireille ja mobilisoidaan jalkaterää sekä ohjeistetaan päkiätuen käytöstä.

2. Toinen asiakas tulee polven eturistisideleikkauksen jälkeiseen kuntoutukseen. Polvinivelen liikelaajuuksien lisäksi tarkistetaan lonkan ja nilkan liikkeet sekä jalan lihasvoima ja hermotuksen toimiminen. Liikerajoituksia käsitellään mobilisoimalla ja asiakkaalle tehdään harjoitusohjelma.

3. Kolmas asiakas kärsii alaselkäkivusta, joka säteilee pohkeeseen ja tuntuu aiheuttavan kovaa lihasjännitystä. Haastattelu ja testit viittaavat issiasoireeseen. Kipuoireita helpotetaan käsittelemällä lantion alueen triggerpisteitä, mobilisoimalla hermokudosta sekä lonkan koukistajalihaksia. Asiakkaalle kerrotaan oireiden mahdollisista syistä ja paranemisennusteesta sekä ohjataan liikkeet, joilla hän pystyy kotona helpottamaan oireita.

4. Neljän asiakas kuvaa yläselän pistävää kipua ja jäykkyyttä. Oireet viittaavat fasettinivellukkoon. Lihasjännitystä rentoutetaan sähköhoidolla ja lihasenergiatekniikoilla ja näiden jälkeen rintarangan liikkuvuutta palautetaan manipuloimalla. Tämä myös entisestään rentouttaa alueen lihaksistoa. Asiakkaalle annetaan ohjeet rintarangan liikkuvuuden parantamiseksi.

5. Viides asiakas kärsii niskakivusta, joka säteilee käsivarteen. Kaularangan välilevynpullistaman mahdollisuus poissuljetaan testeillä ja oireet viittaavat alakaularangan hermopinteeseen. Alakaularanka manipuloidaan ja käteen menevän hermopunoksen ärsytyksen vähentämiseksi olkapäähän tehdään ns. plexusteippaus eli hermokudoksen venytystä vähentävä teippaus.

Liian usein naprapaateille hakeudutaan vasta, kun kaikki muut mahdolliset hoitokeinot on jo kokeiltu ja odotetaan, että naprapaatti yhdellä kerralla poistaa kivun. Naprapatia on tehokas hoitomuoto, mutta oireiden jatkuttua pitkään vaaditaan yleensä muutama hoitokerta pysyvään oireiden lievitykseen. On hyvä pitää mielessä, että usein hoitoennuste on sitä parempi, mitä nopeammin hoitoon hakeudutaan. 

Meidän tehtävänä on paitsi tutkia ja hoitaa oireiden syytä, myös auttaa asiakasta ymmärtämään oireiden luonnetta sekä auttaa asiakkaitamme itse hallitsemaan oireilua. Asiakkaan on monin tavoin hyödyllistä tietää, mistä on kyse ja miten oireet käyttäytyvät. Emme ole parantajia, mutta kudoksilla on taipumus parantua, kun siihen annetaan mahdollisuus. Se on meidän yhteinen tavoitteemme. Naprapaatti on tuki- ja liikuntaelimistön asiantuntija ja asiantuntijana tehtäväni on auttaa asiakkaitani parhaan kykyni mukaan liikkumaan ja toimimaan mahdollisimman kivuttomasti.

Kun seuraavan kerran selkääsi sattuu, polvikipu vaikeuttaa lenkkiäsi tai sormesi puutuilevat, tule käymään niin katsotaan miten voimme viedä tilannettasi parempaan suuntaan.

- Lauri Koistinen

Lisätietoja naprapaatti-Laurista osoitteessa:

http://www.laurikoistinen.com

Hinnasto
Naprapatia 45min 70€

Opiskelijat -10%

Eläkeläiset -10%